Winogrodnictwo i Enologia

 

KIERUNEK STUDIÓW: WINOGRODNICTWO I ENOLOGIA
Studia stacjonarne II stopnia

 

Liczba semestrów 3
Profil ogólnoakademicki
Dziedzina nauki rolnicze
Dyscyplina wiodąca rolnictwo i ogrodnictwo
Tytuł zawodowy nadawany absolwentom magister inżynier
Liczba punktów ECTS
konieczna do ukończenia studiów
90
Łączna liczba godzin zajęć stacjonarne 948 / niestacjonarne 576
Zakres postępowania kwalifikacyjnego nabór na podstawie średniej ocen z całości studiów pierwszego stopnia oraz rozmowy kwalifikacyjnej

  

 

Kierunki pokrewne
biologia; biologia stosowana; biotechnologia; mikrobiologia i farmacja; ogrodnictwo; rolnictwo; technologia żywności i żywienie człowieka; technologia roślin leczniczych i prozdrowotnych.

Przedmioty obowiązkowe
winogrodnictwo; mikrobiologia winiarska; analityka laboratoryjna w enologii; chemia wina I; chemia wina II; praktikum I (technologia uprawy winorośli – winnica); praktikum II (enologiczne – winiarnia); choroby i szkodniki winorośli; winifikacja; praktyka sommelierska i ocena degustacyjna wina; choroby i szkodniki winorośli; substancje aktywne w produktach naturalnych; zdrowotne aspekty wina; interakcje leków z etanolem; neuroenologia; język obcy; statystyka i doświadczalnictwo; podstawy biznesu; komunikacja w branży winiarskiej.

Przedmioty fakultatywne
polimery w ogrodnictwie; ekologiczne metody ochrony roślin; rośliny użytkowe w agroturystyce; fizjologia stresu; herbologia; diagnostyka potrzeb żywieniowych roślin; podstawy wirusologii i choroby wirusowe w uprawie winorośli; pestycydy i technika ochrony roślin; analiza sensoryczna wina; żywność funkcjonalna i suplementy diety; przechowalnictwo owoców.

Specjalności
brak

Sylwetka absolwenta i uprawnienia zawodowe
Absolwent z tytułem magister inżynier winogrodnictwa i enologii posiada zaawansowaną wiedzę i umiejętności pozwalające na samodzielne zaprojektowanie, założenie i prowadzenie winnicy z wykorzystaniem technologii przyjaznych środowisku naturalnemu. Jest przygotowany do pracy w winiarni, zna mikrobiologię przemysłową, jest w stanie samodzielnie przeprowadzić proces winifikacji, stabilizację win, unikając błędów prowadzących do chorób i wad wina. Umie zarządzać jakością uzyskanych win. Jest także przygotowany do pracy w laboratorium, potrafi wybrać i wykorzystać nowoczesne metody analityczne do oceny jakości winogron, moszczy oraz gotowych win oraz do oznaczenia ich tożsamości i ewentualnych zafałszowań. Zna przepisy prawne i podatkowe regulujące produkcję winiarską potrzebne do założenia/poprowadzenia własnej działalności gospodarczej w zakresie winiarstwa i obrotu winem. Posiada zaawansowaną wiedzę o substancjach biologicznie czynnych zawartych w winogronach i ich derywatach i mechanizmach ich działania oraz wykorzystuje je w komponowaniu diety, receptur suplementów i kosmetyków. Absolwent posiada rozszerzoną wiedzę na temat neuroenologii, analizy sensorycznej oraz food-pairingu. Posiada umiejętność doradztwa jako sommelier przy wyborze win w sektorze HoReCa. Absolwent zdobywa kompetencje społeczne obejmujące m.in. umiejętność pracy w zespole, dbałość o jakość i bezpieczeństwo produktów rolnych oraz poszanowania środowiska naturalnego.
W programie studiów położony jest nacisk na zdobywanie umiejętności, rozwiązywanie zadań problemowych i samodzielną pracę w laboratoriach wyposażonych w nowoczesną aparaturę i wykorzystujących współczesne techniki związane z produkcją wina. Studenci prowadzą własne eksperymentalne prace badawcze, które mogą być realizowane zarówno na Uczelni czy w innej instytucji naukowej, jak i w wybranym przedsiębiorstwie.

Możliwość zatrudnienia
Magister inżynier winogrodnictwa i enologii może samodzielnie projektować i zarządzać winnicą, winiarnią a także specjalistyczną szkółką winorośli. Absolwent może prowadzić własne przedsiębiorstwo zajmujące się produkcją wina oraz jego obrotem, zarówno detalicznym, jak i hurtowym. Może pracować w charakterze enologa przy produkcji win, w laboratoriach winiarskich oraz innych laboratoriach badających jakość i autentyczność żywności. Magister inżynier winogrodnictwa i enologii może prowadzić działalność doradczą w zakresie agrotechniki, enologii, doboru win dla sektora turystycznego, hotelarskiego (enoturystyka). Absolwent posiada kwalifikacje do prowadzenia serwisu sommelierskiego, doradztwa w zakresie doboru win do potraw (gastronomia). Może znaleźć zatrudnienie w laboratoriach kosmetycznych i farmaceutycznych wykorzystujących derywaty winogron.

 

więcej o planach studiów

Więcej o planach studiów

  

 

 

 

Uniwersytet Rolniczy im. H. Kołłątaja w Krakowie
Wydział Biotechnologii i Ogrodnictwa
al. 29 Listopada 54
31-425
Kraków
12 662 52 69
12 662 52 66
wbio[a]urk.edu.pl
ESP:/URKRAKOW/wbio

Adres do korespondencji: 31-120 Kraków, al. Mickiewicza 21
© 2023 Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie
Projekt i wykonanie strony: Centrum Informatyki URK