Biotechnologia to ważna i nowoczesna gałąź nauki i przemysłu, która łączy różne dyscypliny naukowe takie jak: genetykę, biologię, inżynierię genetyczną, mikrobiologię, medycynę, immunologię, biochemię, informatykę i inne. Metody biotechnologiczne stosuje się w medycynie, ochronie środowiska naturalnego, rolnictwie, również w wielu gałęziach przemysłu. Kierunek Biotechnologia jest dobrym wyborem dla Ciebie!
STUDIA II STOPNIA — magisterskie
Rodzaj studiów: | Studia II stopnia to studia magisterskie, trwające 1,5 roku (3 semestry), kończące się egzaminem dyplomowym magisterskim, absolwent uzyskuje tytuł magistra inżyniera i ma prawo do ubiegania się o przyjęcie na III stopień kształcenia obejmujący 4 letnie studia doktoranckie. |
Profil studiów: | ogólnoakademicki w obszarze nauk rolniczych, leśnych i weterynaryjnych, nauk przyrodniczych |
Forma: | studia stacjonarne |
Profil absolwenta: | Absolwent studiów II stopnia na kierunku Biotechnologia, posiada wiedzę ogólną z zakresu biotechnologii, a w szczególności z zakresu metod wykorzystywanych w szeroko pojętej biotechnologii roślin, zwierząt, żywności, medycynie ludzkiej i weterynaryjnej, ochronie środowiska. Nabył również umiejętności posługiwania się metodami biotechnologicznymi (analiza, diagnostyka, techniki biomolekularne) w takich dziedzinach jak hodowla roślin i zwierząt, produkcja żywności i pasz, ochrona środowiska, ochrona zdrowia ludzi i zwierząt. Umiejętności absolwenta dotyczą również stosowania bardzo specjalistycznej, nowoczesnej aparatury badawczej.
Absolwenci studiów II stopnia są bardzo dobrze przygotowani do kontynuowania nauki na studiach III stopnia (studia doktoranckie) na uczelniach krajowych i zagranicznych. Posługują się biegle fachowym językiem obcym (angielskim, niemieckim lub francuskim). |
Specjalności: | Analityka Biotechnologiczna Biotechnologia Stosowana |
ANALITYKA BIOTECHNOLOGICZNA
Absolwent studiów II stopnia kierunku Biotechnologia o specjalności Analityka Biotechnologiczna ma możliwość podjęcia pracy zawodowej w różnego rodzaju laboratoriach wykorzystujących materiał biologiczny jako przedmiot badań, analityki, kontroli i diagnostyki oraz w różnych działach produkcji roślinnej i zwierzęcej, a także przemyśle rolno-spożywczym, farmaceutycznym, w ochronie zdrowia i środowiska naturalnego. Student kończący studia II stopnia na specjalności Analityka biotechnologiczna jest dobrze przygotowany, do podjęcia pracy nie tylko w jednostkach na terenie całego kraju, ale również w instytutach oraz laboratoriach zagranicznych.
Absolwent posiada zdolności organizacji procesów produkcyjnych, oraz praktyczną znajomość nowoczesnych technik biotechnologicznych, posiada dużą wiedzę z zakresu wykorzystywanych w biotechnologii roślin, zwierząt, żywności, medycynie ludzkiej i weterynaryjnej, a także ochronie środowiska. Posiada umiejętności posługiwania się metodami biotechnologicznymi (analiza, diagnostyka, techniki bimolekularne) w takich dziedzinach jak hodowla roślin i zwierząt, produkcja żywności i pasz, ochrona środowiska, ochrona zdrowia ludzi i zwierząt. Umiejętności absolwenta dotyczą również stosowania specjalistycznej, nowoczesnej aparatury badawczej. Interdyscyplinarne i wszechstronne wykształcenie umożliwia absolwentowi specjalności Analityka biotechnologiczna współpracę ze specjalistami z innych dziedzin.
Zgodnie z posiadaną wiedzą i umiejętnościami uzyskanymi podczas studiów absolwenci tej specjalności są przygotowani do pracy w laboratoriach badawczych, analitycznych i diagnostycznych oraz planowania i wykonywania prac badawczych z użyciem materiału biologicznego. Umiejętności te mogą być wykorzystane w przemyśle fermentacyjnym, spożywczym, paszowym, farmaceutycznym, biopreparatów oraz wykorzystującym inżynierię genetyczną. Studia II stopnia na kierunku Biotechnologia o specjalności Analityka Biotechnologiczna przygotowują do podjęcia pracy na szczeblu wykonawczym lub kierowniczym, oraz do założenia i prowadzenia własnej działalności gospodarczej w tym zakresie. Absolwent ma możliwość podjęcia studiów III stopnia (studia doktoranckie).
PROGRAM KSZTAŁCENIA:
więcej o planach studiów |
BIOTECHNOLOGIA STOSOWANA
Absolwent kończący studia II stopnia na kierunku Biotechnologia o specjalności Biotechnologia Stosowana, posiada wiedzę ogólną z zakresu biotechnologii, a w szczególności z zakresu metod wykorzystywanych w szeroko pojętej biotechnologii roślin, zwierząt, żywności, medycynie ludzkiej i weterynaryjnej, ochronie środowiska. W trakcie studiów nabywa umiejętności posługiwania się metodami biotechnologicznymi (analiza, diagnostyka, techniki biomolekularne) w takich dziedzinach jak hodowla roślin i zwierząt, produkcja żywności i pasz, ochrona środowiska, ochrona zdrowia ludzi i zwierząt. Absolwent kierunku Biotechnologii o specjalności Biotechnologia stosowana ma możliwość podjęcia pracy zawodowej w różnego rodzaju laboratoriach wykorzystujących materiał biologiczny jako przedmiot badań, analityki, kontroli i diagnostyki w różnych działach produkcji roślinnej i zwierzęcej oraz przemyśle rolno-spożywczym, farmaceutycznym, ochronie zdrowia i środowiska naturalnego. Absolwent specjalności Biotechnologia stosowana posiada zdolność organizacji procesów produkcyjnych i prowadzenia rozliczeń finansowych. Zgodnie z posiadaną wiedzą i umiejętnościami uzyskanymi podczas studiów absolwent tej specjalności jest dobrze przygotowany, do podjęcia pracy nie tylko w jednostkach na terenie całego kraju, ale również w instytutach oraz laboratoriach zagranicznych. Absolwent po ukończeniu studiów II stopnia jest dobrze przygotowany do kontynuowania nauki na studiach III stopnia (studia doktoranckie) na uczelniach krajowych i zagranicznych.
PROGRAM KSZTAŁCENIA:
Przedmioty objęte planem studiów magisterskich na specjalności Biotechnologia Stosowana, podzielone są na następujące grupy:
więcej o planach studiów |
Studia II stopnia obejmują łącznie 904 godzin dydaktycznych. Obowiązkowe przedmioty podstawowe realizowane są w wymiarze 135 godzin. Przedmioty specjalnościowe stanowią 670 godzin. Seminarium dyplomowe i praca magisterska obejmuje 60 godzin. Praktyka dyplomowa trwa 4 tygodnie.
Studenci studiów II stopnia kierunku Biotechnologia oprócz programu studiów, mają także możliwość odbycia wizyt studyjnych w przedsiębiorstwach biotechnologicznych, poszerzających ich wiedzę w różnych dziedzinach nauk przyrodniczych. Istnieje również możliwość uczestniczenia w eksperymentach i badaniach naukowych prowadzonych w Katedrach Uniwersytetu Rolniczego Wydziałów współtworzących kierunek Biotechnologia.
Zapraszamy do dalszej lektury pozostałych stron Wydziału!