Katedra Ogrodnictwa w obecnej strukturze funkcjonuje od 1 września w 2019 roku. Powstała w wyniku połączenia Katedry Roślin Warzywnych i Zielarskich oraz Katedry Sadownictwa i Pszczelnictwa. Jest jednostką badawczo-dydaktyczną o działalności ukierunkowanej na realizację badań dotyczących roślin warzywnych, zielarskich, sadowniczych i grzybów uprawnych oraz kształcenia w tym zakresie. W składzie osobowym Katedry są pracownicy specjalizujący się w technologiach produkcji roślin warzywnych, zielarskich i sadowniczych metodami konwencjonalnymi i ekologicznymi oraz ocenie wartości biologicznej roślin i grzybów, hodowcy nowych odmian, naukowcy wykorzystujący techniki in vitro do rozmnażania roślin. Pracownicy Katedry aktywnie uczestniczą w procesie kształcenia studentów Wydziału Biotechnologii i Ogrodnictwa oraz są promotorami licznych prac inżynierskich i magisterskich. Działalność dydaktyczna Katedry przejawia się także w realizowaniu zajęć dla doktorantów, studentów innych wydziałów Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie, słuchaczy Uniwersytetu dla Młodzieży oraz Uniwersytetu III Wieku.
Prace badawcze, a także związane z tym prace doktorskie, magisterskie i częściowo inżynierskie są realizowane w nowoczesnym kompleksie szklarniowym, usytuowanym przy Wydziale Biotechnologii i Ogrodnictwa, w Warzywniczej Stacji Doświadczalnej w Mydlnikach, która stanowi zaplecze badawcze do prowadzenia doświadczeń z zakresu warzywnictwa polowego i pod osłonami oraz zielarstwa (znajdują się tam cztery nowoczesne tunele foliowe, a także certyfikowane pole przeznaczone do prowadzenia upraw ekologicznych) oraz w sadzie, szkółce drzew sadowniczych i winnicy zlokalizowanych w Stacji Doświadczalnej w Garlicy Murowanej. Katedra posiada bogatą kolekcję roślin zielarskich i sadowniczych (w tym około 300 unikatowych odmian jabłoni stanowiących bank genów).
Część pracowników Katedry należy do Polskiego Towarzystwa Nauk Ogrodniczych oraz aktywnie uczestniczy w pracach Redakcji czasopisma PTNO Folia Horticulturae wydawanym w języku angielskim, na platformie Sciendo, mającym zasięg międzynarodowy i znajdującym się na liście Journal Citation Reports.
DYDAKTYKA
Szeroki zakres tematyczny prowadzonych badań naukowych znajduje odzwierciedlenie w bogatej ofercie dydaktycznej kierowanej do studentów Wydziału Biotechnologii i Ogrodnictwa oraz innych wydziałów Uczelni. Pracownicy Katedry koordynują przedmioty i prowadzą zajęcia na następujących kierunkach I i II stopnia studiów stacjonarnych i niestacjonarnych na Wydziale Biotechnologii i Ogrodnictwa:
- ogrodnictwo,
- technologia roślin leczniczych i prozdrowotnych,
- sztuka ogrodowa,
- winogrodnictwo i enologia
Pracownicy Katedry prowadzą także wybrane zajęcia na innych kierunkach i studiach podyplomowych prowadzonych w Uczelni oraz realizują zajęcia w języku angielskim w ramach programu Erasmus. Ponadto nauczyciele i doktoranci przygotowują i realizują warsztaty tematyczne dla młodzieży szkolnej oraz aktywnie działają na rzecz upowszechniania wiedzy w trakcie wydarzeń m.in. takich jak: Festiwal Nauki, Małopolska Noc Naukowców oraz Zasmakuj z UR - Małopolskie Targi Żywności.
Pracownicy Katedry prowadzą wiele kursów, między innymi: warzywnictwo, sadownictwo, szkółkarstwo, rośliny zielarskie, grzyby uprawne, winogrodnictwo, enologia, przechowalnictwo ogrodnicze, herbologia, ekologiczna produkcja warzyw i ziół, warzywa dekoracyjne, biologia kwitnienia, naturalne zasoby roślin leczniczych, ogrodnictwo miejskie, ocena jakości surowców i preparatów roślinnych, ogrody owocowe, permakultura, podstawy statystyki, podstawy racjonalnego żywienia, podstawy zielarstwa, produkty ogrodnicze w dietetyce, produkty roślinne w kosmetyce, produkty roślinne w profilaktyce chorób dietozależnych, rośliny i środowisko w kulturze i sztuce, rośliny trujące, rośliny w kosmetyce, surowce lecznicze i prozdrowotne, sztuka pisania i prezentowania przyrodniczych prac naukowych, technologia informacyjna, technologie uprawy roślin leczniczych i prozdrowotnych, warzywa egzotyczne, warzywa i zioła w ogrodach, utrwalanie, uszlachetnianie i logistyka surowców leczniczych, żywność funkcjonalna i suplementy diety, zasoby Internetu jako wsparcie pracy dyplomowej i inne.
Szczegółowy wykaz kursów można znaleźć tutaj.
KIERUNKI BADAŃ
Prace badawcze wykonywane w Katedrze Ogrodnictwa są prowadzone na bardzo szeroką skalę. Obejmują wiele zagadnień, między innymi:
• ocenę bioróżnorodności roślin ogrodniczych i grzybów współcześnie i w kontekście historycznym,
• opracowanie metod przyspieszenia plonowania oraz optymalizacji wielkości plonu roślin ogrodniczych,
• introdukcję nowych gatunków i odmian roślin warzywnych, sadowniczych zielarskich,
• opracowanie sposobów podwyższenia jakości plonu oraz wartości biologicznej roślin warzywnych, sadowniczych i zielarskich,
• sterowanie jakością rozsady jako czynnikiem determinującym wzrost, rozwój i plonowanie roślin,
• reakcję roślin na abiotyczne czynniki stresowe (pamięć stresu i tolerancja krzyżowa),
• zastosowania nanocząsteczek i biostymulatorów w uprawach roślin ogrodniczych z określeniem zmian fizjologicznych i biochemicznych u tych roślin,
• ocenę możliwości zastosowania tworzyw polimerowych, w tym materiałów ulegających degradacji w formie osłon dla roślin i gleby oraz doniczek,
• doskonalenie metod uprawy i przechowywania roślin warzywnych, sadowniczych i zielarskich,
• modyfikację i unowocześnianie technologii uprawy warzyw pod osłonami,
• relacje między organizmami a środowiskiem w ekosystemach ogrodniczych,
• fitoremediację,
• doskonalenie metod mikrorozmnażania drzew i krzewów owocowych,
• ocenę efektów zastosowania słabo rosnących podkładek do intensywnych sadów jabłoniowych,
• wykorzystywanie regulatorów wzrostu i szczepionek mikorytycznych w produkcji szkółkarskiej, sadowniczej i warzywniczej,
• ocenę metod pozakorzeniowego skarlania drzew,
• problematykę związaną z biologią kwitnienia i zapylania roślin warzywnych i sadowniczych oraz doborem zapylaczy do sadów,
• aspekty naukowe z zakresu z przechowalnictwa warzyw i owoców,
Działania na polu naukowym są uzupełniane szeroką działalnością popularyzatorską, polegającą na publikowaniu wyników badań i propagowaniu wiedzy ogrodniczej w czasopismach branżowych oraz organizowaniu lub uczestniczeniu w licznych szkoleniach dla producentów, działkowców oraz ludzi pragnących poszerzyć swoją wiedzę ogrodniczą.
dr hab. inż. Maciej Gąstoł, prof. URK
prof. dr hab. inż. Andrzej Kalisz
prof. dr hab. inż. Edward Kunicki
prof. dr hab. inż. Piotr Siwek
dr hab. inż. Monika Bieniasz, prof. URK
dr hab. inż. Ewa Capecka, prof. URK
dr hab. Agnieszka Sękara, prof. URK
dr hab. inż. Jan Błaszczyk
dr hab. inż. Elżbieta Jędrszczyk
dr inż. Barbara Domagała
dr inż. Joanna Gil
mgr inż. Krystian Marzec
dr inż. Przemysław Banach
mgr inż. Klaudia Buch
mgr inż. Ewa Godos
mgr inż. Grzegorz Opioła
mgr inż. Paweł Pyzik
mgr inż. Bernadeta Rzeźnicka
mgr inż. Robert Urban
mgr inż. Magdalena Zemczak
tel.: 12 662 52 65
e-mail: ko@urk.edu.pl