Szkolenie pt. Bobowate – podstawą diety i żyzności gleby
6 lipca 2022 r. na terenie Warzywniczej Stacji Doświadczalnej w Mydlnikach odbyło się szkolenie pt. Bobowate – podstawą diety i żyzności gleby zorganizowane wspólnie przez dział TPRiD MODR z s. w Karniowicach i UR w Krakowie. Spotkanie otwarli kolejno dziekan Wydziału Biotechnologii i Ogrodnictwa, prof. dr hab. Edward Kunicki, p.o. zastępca dyrektora MODR, Karol Sepielak oraz główny organizator wydarzenia, prof. dr hab. Piotr Siwek. W szkoleniu uczestniczyli zarówno pracownicy uczelni, MODR i innych instytucji, a także studenci i producenci.
Przedstawiono doświadczenia prowadzone w wysokich tunelach foliowych na roślinach bobowatych, takich jak fasolnik chiński, wiążący bardzo długie strąki osiągające nawet do 100 cm długości ( inż. Katarzyna Barszczewska). Inną rośliną egzotyczną dla polskiego klimatu lecz jak pokazują obserwacje możliwą do uprawy w Polsce pod osłonami jest orzech ziemny (prof. dr hab. Piotr Siwek). Z uwagi na wysokie wymagania termiczne obu gatunków, niezbędne jest przygotowanie rozsady