Logo Uczelni
WBIO - logo

Wydział

Biotechnologii i Ogrodnictwa

plik svg - godło
KIERUNEK STUDIÓW: TECHNOLOGIA ROŚLIN LECZNICZYCH I PROZDROWOTNYCH
Studia stacjonarne II stopnia
 
 
 
Liczba semestrów 3
Profil ogólnoakademicki
Dziedzina nauki rolnicze
Dyscyplina wiodąca rolnictwo i ogrodnictwo
Tytuł zawodowy nadawany absolwentom magister inżynier
Liczba punktów ECTS
konieczna do ukończenia studiów
90
Łączna liczba godzin zajęć 861
Zakres postępowania kwalifikacyjnego nabór na podstawie średniej ocen z całości studiów I stopnia

 

grafika ilustracyjna

Kierunki pokrewne
ogrodnictwo; rolnictwo; zielarstwo i fitopatologia; zielarstwo i terapie roślinne; zielarstwo.
 
Przedmioty obowiązkowe
statystyka i doświadczalnictwo; inżynieria genetyczna roślin; biologia kwitnienia roślin leczniczych; ochrona zasobów genowych roślin leczniczych; produkty roślinne w profilaktyce chorób dietozależnych; analiza źródeł etnobotanicznych; rośliny lecznicze w fitocenozach; grzyby lecznicze; produkty pszczele; produkty roślinne w kosmetyce; rośliny trujące; praktikum z technologii roślin leczniczych; toksykologia z elementami ekotoksykologii; bezpieczeństwo surowców roślinnych; język obcy; podstawy biznesu; doradztwo i rzeczoznawstwo; regionalizm dziedzictwa kulturowego Polski i Europy.
 
Przedmioty fakultatywne
antyoksydacyjne właściwości roślin leczniczych; embriologia eksperymentalna roślin; fizjologia roślin drzewiastych; wirusologia i choroby wirusowe; bioinformatyka; biomonitoring; gatunki obce i inwazyjne; jakość i bezpieczeństwo zdrowotne żywności; kwiaty jadalne w diecie człowieka; integrowana ochrona roślin ogrodniczych; surowce poprodukcyjne jako źródło związków prozdrowotnych w aspekcie ich wykorzystania w technologii 'zero waste'; wykorzystanie surowców pochodzenia roślinnego do produkcji koncentratów spożywczych; ogrodnictwo społecznościowe; owady w służbie człowieka; historia sztuki.
 
Specjalności
brak
 
Sylwetka absolwenta i uprawnienia zawodowe
Absolwent z tytułem magister inżynier technologii roślin leczniczych i prozdrowotnych posiada rozszerzoną wiedzę przyrodniczą, potrafi prowadzić działalność w zakresie technologii roślin leczniczych i prozdrowotnych połączoną z dbałością o zachowanie bioróżnorodności w ekosystemach naturalnych i agrocenozach oraz z troską o zrównoważony rozwój obszarów życia i działalności rolniczej. Planuje, dobiera i modyfikuje technologie i techniki w celu uzyskania surowca i produktu roślinnego odpowiadającego wymaganiom rynkowym. Posiada zaawansowaną znajomość i umiejętność wykorzystania nowoczesnych metod analitycznych do oceny jakości surowców roślinnych oraz kontroli ich bezpieczeństwa na wszystkich etapach produkcji, przechowywania, przetwarzania i wprowadzania na rynek. Ocenia rolę roślin leczniczych i prozdrowotnych w racjonalnym żywieniu i potrafi je wykorzystać w zbilansowanej diecie. Ma kompetencje do podejmowania zadań doradcy w zakresie technologii roślin leczniczych. Rozumie potrzebę przestrzegania standardów etycznych i wartości leżących u podstaw działalności zawodowej.
 
Możliwość zatrudnienia
Magister inżynier technologii roślin leczniczych i prozdrowotnych jest przygotowany do prowadzenia własnej działalności gospodarczej oraz podjęcia pracy specjalisty lub doradcy w sektorze produkcji, towaroznawstwa, przetwarzania i marketingu surowców roślinnych, wykorzystywanych w przemyśle spożywczym, kosmetycznym i farmakologicznym. Może podjąć pracę w jednostkach dokonujących oceny jakości surowców i końcowych produktów zielarskich, gdyż potrafi weryfikować surowce roślinne pod kątem zawartości i składu ilościowego i jakościowego związków czynnych.
Kompetencje absolwenta umożliwiają podjęcie działalności w organizacjach służących doradztwu rolniczemu, promowaniu zdrowia i poprawy jakości życia, a także pozyskiwaniu funduszy na rzecz takiej działalności. Może popularyzować wiedzę o właściwościach ziół i roślin leczniczych w mediach, prowadzić kursy, seminaria oraz warsztaty. Posiada również kwalifikacje do podjęcia pracy w jednostkach naukowo-badawczych.