Logo Uczelni
logo

Wydział

Biotechnologii i Ogrodnictwa

Godło Polski
KIERUNEK STUDIÓW: INTERNATIONAL MASTER OF HORTICULTURAL SCIENCE
Studia stacjonarne II stopnia
 
 
Liczba semestrów 4
Profil ogólnoakademicki
Dziedzina nauki rolnicze
Dyscyplina wiodąca rolnictwo i ogrodnictwo
Tytuł zawodowy nadawany absolwentom magister inżynier
Język wykładowy angielski
Liczba punktów ECTS
konieczna do ukończenia studiów
126
Łączna liczba godzin zajęć 970
Zakres postępowania kwalifikacyjnego nabór na podstawie średniej ocen z całości studiów I stopnia

 

grafika ilustracyjna

Kierunki pokrewne

ekologiczne rolnictwo i produkcja żywności; rolnictwo; sztuka ogrodowa; technologia roślin leczniczych i prozdrowotnych; ochrona zdrowia roślin; ochrona zdrowia roślin i kontrola fitosanitarna. 

Przedmioty obowiązkowe
rural cultural tourism; integrated protection of hortuculture crops; plant molecular genetics and genomics; biostatistics; humanistic cource in culture, art and tradition of the region; applied plant biotechnology; fruit storage; stone fruit production; special fruit growing; post-harvest technology of horticulture crops; integrated system of fruit production; pruning and training of fruit trees; microbial biotechnologies in horticulture.
 
Sylwetka absolwenta i uprawnienia zawodowe

Magister inżynier ogrodnictwa po kierunku international master of horticultural science prowadzonym w języku angielskim ma poszerzoną wiedzę z zakresu organizacji i technologii produkcji sadowniczej, warzywniczej, roślin ozdobnych i doskonalenia roślin ogrodniczych. Potrafi projektować i modyfikować warunki prowadzenia produkcji ogrodniczej oraz oceniać efektywność stosowanych technologii i systemów produkcji. Stosuje zaawansowane metody analityczne, technologie informatyczne, obsługuje specjalistyczną aparaturę stosowaną w produkcji ogrodniczej. Zna zasady doradztwa rolniczego w odniesieniu do problemów poznawczych, decyzyjnych i realizacyjnych w produkcji ogrodniczej. Zna zasady i przepisy o kwarantannie, wymianie produktów rolniczych obowiązujące w Polsce i krajach UE oraz ustawę o ochronie roślin w Polsce na tle przepisów o ochronie roślin w innych krajach. Zna założenia i możliwe sposoby wykorzystania innowacyjnych technologii w uprawie roślin ogrodniczych. Podejmuje działania mające na celu optymalne wykorzystanie w produkcji ogrodniczej dostępnych zasobów naturalnych w sposób zrównoważony, nieskutkujący pogorszeniem stanu środowiska naturalnego oraz jakości produktów roślinnych. Zdobyte kompetencje społeczne obejmują umiejętność współdziałania w środowisku producentów rolnych w zakresie promocji dobrych praktyk i wdrażania innowacyjnych rozwiązań w zakresie produkcji ogrodniczej. Absolwent jest przygotowany do tworzenia wzorców postaw szczególnej dbałości o jakość środowiska i bezpieczeństwa produktów rolnych.

Magister inżynier ogrodnictwa posiada zaawansowaną wiedzę i specjalistyczne umiejętności pozwalające na zdobycie uprawnień zawodowych potrzebnych do pracy w zawodach ogrodnika, hodowcy roślin, projektanta terenów zieleni. Posiada umiejętności samokształcenia i pracy zespołowej.
 
Możliwość zatrudnienia

Absolwent jest przygotowany do samodzielnego prowadzenia własnego gospodarstwa ogrodniczego metodami konwencjonalnymi, integrowanymi i ekologicznymi. Może podjąć pracę w specjalistycznych gospodarstwach zajmujących się produkcją roślin ogrodniczych oraz w przetwórstwie owocowo-warzywnym, administracji, usługach, doradztwie ogrodniczym, instytucjach związanych z kształtowaniem i konserwacją terenów zieleni, instytutach badawczych, ośrodkach badawczo-rozwojowych oraz szkolnictwie. Jest przygotowany do podjęcia samodzielnej pracy w służbach fitosanitarnych, w jednostkach certyfikujących gospodarstwa rolnicze prowadzące integrowaną uprawę i ochronę roślin, jako kontroler obrotu i konfekcjonowania środków ochrony roślin oraz w doradztwie rolniczym. Jest przygotowany do pracy na szczeblu rządowym w instytucjach europejskich w sektorze ogrodniczym.