Dzień Otwarty URK na WBiO – podsumowanie
21 marca 2024 r. nasz Wydział przywitał wiosnę aktywnie, włączając się jak co roku w Dzień Otwarty Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie. Tegoroczne wydarzenia promujące ofertę dydaktyczno-badawczą Uczelni przygotowano pod hasłem ‘Ucz się, Rozwijaj się, Kreuj przyszłość’ (czyli naturalnie URK).
W prezentację oferty Wydziału w części ogólnej, która miała miejsce w Centrum Kongresowym jak i w części tematycznej, która odbywała się na terenie Wydziału, włączyli się zarówno Pracownicy, Doktoranci jak i Studenci WBiO.
Dla odwiedzającej nas młodzieży szkolnej przygotowano ciekawe warsztaty i pokazy: (1) Naturalne barwniki roślin jako wskaźniki pH, (2) Fascynujący świat bakterii, (3) Ogródek w probówce i barwne pyłki, (4) Chemia gleby i roślin – prezentacja metod instrumentalnych i zwiedzanie laboratoriów, (5) Trychologia botaniczna – czy rośliny mają włosy?, (6) Owadzi management, (7) Nauka w szkle, czyli roślinne kultury in vitro, (8) Samodzielny wyrób kosmetyków oraz (9) Rośliny do zadań specjalnych – zdolności do oczyszczania powietrza. Dodatkową atrakcją, która spotkała się z dużym zainteresowaniem gości były konkursy: koło fortuny oraz rozpoznawanie przypraw po zapachu. Studenci przygotowali krótki film promocyjny (byli pomysłodawcami, reżyserami jaki i aktorami tego przedsięwzięcia) oraz bardzo aktywnie włączyli się w przygotowanie i obsługę stoisk informacyjno-promocyjnych, wydziałowych upominków dla gości (pięknych etykiet wydziałowych na roślinne prezenty, liofilizowanych chipsów marchewkowych w 4 wariantach barwnych) oraz dekoracji roślinnych na stoiskach. Wzięli także na siebie trud uporządkowania wszystkiego po zakończeniu Dnia Otwartego, z czego wywiązali się wzorowo!
Nad całością Dnia Otwartego z ramienia WBiO czuwała Pani dr hab. Barbara Nowak, której należą się szczególne podziękowania za koordynację pracy wszystkich osób. Ogrom pracy wykonali Studenci reprezentujący zarówno WRSS jak i poszczególne kierunki (w sumie 29 Studentów): sztuka ogrodowa – Jadwiga Baś, Mateusz Dembowski, Katarzyna Geneja, Dominika Jakubczyk, Albert Romański i Ewa Trzupek; biotechnologia – Michał Adamczak, Antonina Baranowska, Wiktoria Dominik, Wiktoria Dunaj, Dominika Krawczyk, Jowita Marczak, Piotr Marszałek, Kamila Metryka, Oliwia Michałek, Natalia Olszewska, Justyna Ratułowska, Michał Tomczyk i Justyna Wasak; ogrodnictwo – Weronika Antusiak, Aleksandra Cader, Michał Chorąży, Krzysztof Gwóźdź, Marcin Piekarski i Artur Sułdecki; technologia roślin leczniczych i prozdrowotnych - Małgorzata Grajper, Kinga Molik i Artur Ziemiańczyk; bioinformatyka i analiza danych - Julia Schneider.
W przygotowaniu pokazów i warsztatów oraz prezentów dla gości w postaci 335 roślin aksamitek i różnych odmian bazylii wzięli udział Pracownicy i Doktoranci: dr inż. Przemysław Petryszak, dr Anna Kostecka-Gugała, mgr inż. Magdalena Nuckowska, mgr inż. Katarzyna Starzec, dr hab. Agnieszka Kiełkowska, prof. URK, mgr inż. Wiktor Skrzypkowski, mgr inż. Katarzyna Sapek, mgr inż. Dorota Chachlowska, mgr inż. Daria Górecka, mgr inż. Agnieszka Kumór, inż. Krzysztof Bialikiewicz, dr inż. Ewa Sitek, dr inż. Marta Olczyk, mgr inż. Cezary Kruszyna, dr inż. Aleksandra Koźmińska, mgr inż. Damian Adamus, dr inż. Barbara Domagała, dr inż. Joanna Gil, mgr inż. Klaudia Buch, mgr inż. Miłosz Rutkowski, dr inż. Dawid Kocot, dr inż. Ewelina Tomiak, dr inż. Wojciech Makowski, mgr inż. Paweł Pyzik, mgr inż. Urszula Czech, mgr inż. Elżbieta Kaczmarczyk.
Serdecznie Wszystkim dziękujemy za ogrom pracy i szczere, bezinteresowne zaangażowanie!